Träning med vännerna

Har haft en väldigt bra och trevlig träningsdag med goda vänner på "hemmaplan". Kicki, Lena och Peder, Kurre och Marie med son och jag fyllde dagen med ett bra upplägg. Jag, Kicki, Marie och Lena lade upp ett bra pass som vi inledde med långa enkelmarkeringar. Vi gjorde sedan ett trestationsupplägg med två enkelmarkeringar på linje, två linjetag (med dummies som vovvarna såg läggas ut) och avslutade med ett närsök. 

 
Marie och Maister inför enkelmarkeringar på linje. Lena och Mackan kastar.

 Kicki

 
Ut på linjetag, Marie och Maister


Cobbe tittar på sin matte Kicki 

Vi fikade sedan innan vi la ut ett sök med två stora sökområden på var sin sida om en stig. 12 dummies på varje sida. Vi fyra ställde sedan upp oss på linje på stigen och skickade varannan gång åt vardera sida. Avslutade sedan med markeringar i vatten.

Mysig fikapaus


Kicki och Cobbe på väg in

 Sheridan simmar in med både dummie....

 ....och näckrosblad!

 

 Peder och Charlie

 
Lena och Mackan som blivit såååå duktig!

 Peder och Iris


Sheridan var kanonduktig och jag är så glad att det börjar kännas ganska stabilt med de moment och den grund vi nu har hunnit skaffa oss.

En trött och nöjd och alldeles underbar Sheridan!


Inför DM

Idag har vi cyklat till skogen för lite träning inför stundande DM nästa helg på Skantzö. Det är förstås linjetag som gäller framför allt. Och det funkade jättebra. Jag satte Sheridan på en stig och gick sedan utmed den åt ena hållet för att lägga en synlig dummie. Sedan gick jag rakt ut  skogen ca 60 meter med utgångspunkt från hennes sittplats så hon såg att jag lade ut.. Men hon såg inte att jag lade ut två stycken. Och så utgick jag från hennes sittplats snett ut i skogen åt det motsatta hållet. Och så skickade jag henne först utmed stigen, sedan rakt fram ut i skogen, nästa snett åt höger i skogsterrängen och så rakt fram igen till det stället jag hade lagt två. Sedan gjorde jag om samma sak men med längre avstånd. Och så en gång till men med utskick från andra punkter men till samma målområden. Och det var bara vid ett tillfälle hon avvek från linjen men kom tillbaka på inkallningssignal, omskick och då satt den.
Använde sedan samma målområden men satte henne på avstånd från mig, inkallningssignal, stopp och höger. Hon var duktig och det fungerade bra.
Så jag har tänkt nöta detta ett tag, öka avstånden, nya vinklar så får vi se hur det fungerar innan jag börjar med dolda dummies.
Och så avslutade vi med två markeringar på vatten, varav den ena mitt i en djungel av näckrosor. Lite segt att simma i men hon fixade det galant. Och så en cykeltur hem. Så en trött vovve och jag ska gå och lägga oss nu.

Träningskväll i Ramnässkogarna

I fredagskväll var det träningsdags. Vi var tillsammans med Ingvar och Lena på deras jaktmarker. Det var en underbar kväll med solsken och ett fantastiskt vackert ställe vid sjön. Sheridans syster Laja tränade nerfart från klipphäll och det gick jättebra. Nu laddar hon till helgens jaktprov i Fellingsbro. Och vi håller tummarna.
 Laja och Gunela

Frappe gick på högfart men hängde lite över viltet på söket. Här kommer bilder på honom och Lennart. Och Sonja i båten.



Jag gick i par med Lena och Jazza (hoppas stavningen är rätt) och Gunilla och Freddo. Så vi körde en trippel. Det är ju som sagt dags att börja träna inför öppenklass.

Vi började med två vattenmarkeringar. Den första stack Jazza på också så Sheridan fick en rejäl störning. Trots det gick hon ut och hämta dummisen. Vi gick sedan en bit utmed sjökanten för en dirigering ut i sjön till en liten ö.
 Frappe vid ön.

Då Sheridan fortfarande är van med synliga apporter förstod hon inte riktigt vad hon skulle göra. Så när det var Lenas tur stod vi bakom dem så Sheridan fick se vad som hände. Då blev det bättre. Och med lite extra hjälp från Lennart i båten bakom ön blev det extra dragning så hon gick direkt ut på ön. Vi fortsatte sedan till söket där det var utlagt 10 vilt. Vi började med två var och sedan en. Att gå i par kommer att passa Sheridan tror jag då det blir konkurrens och därmed lite högre tempo på henne. Till och med så hon stack när det var Jazzas tur. Men jag fick snabbt in henne igen. Vi avslutade sedan med en dubbelmarkering på land vilka hon spikade direkt.

Med på träningen var också Prillan med sin matte Sonja. Sonja gjorde en bra insats i båten. Här bild på henne.
 
Det var en bra träningskväll som vi lade upp som ett jaktprov för nkl och öppen. "Riktig" skytt och domare. Tack Ingvar Liljeholm för möjligheten till detta och tack ni andra för en trevlig kväll!
Ingvar med Ollie!

Jaktprov i Munktorp den 17 augusti 2008; 1:a pris

Äntligen fick vi vår ETTA. Dessutom näst bästa hund för dagen. Provet passade Sheridan med tanke på tidigare mattning på söket. Provet började med två enkelmarkeringar på vatten. Den första rakt ut på sjön men från halkig klipphäll. Hon tvekade vid vattenkanten och kom tillbaka. Jag behöll lugnet och skickade om henne och hon gled sakta ner och simmade lugnt men bestämt och hämtade pippi. Nästa fågel kastades i vassen och hon gick direkt ner från kanten och lämnade så fint som hon brukar. Nästa var ett närsök i vassen i vattenkanten och skick från land. Hon gick snabbt ut och denna gång glömde jag inte söksignalen! På vägen in fastnade hon i vassen och trampade länge innan hon kom loss.
Transportsträcka till sökområdet vilket inleddes med en enkelmarkering vilken hon spikade. Och så vidare ut i sökområdet och bärgade in fyra vilt. Söket avbröts för ytterligare en enkelmarkering som hon även denna gång spikade. Och så ut i söket igen. Och det bubblade av lycka i mig när hon behöll sitt tempo, täckte marken väl och inte kom in tom en enda gång. Spänningen var enorm och jag tordes inte titta på vännerna i publiken. Och så ser jag hennes söta huvud komma över backkanten och en stor trut i munnen. Och domaren tackade och jag jublade högt. Inte för att visste vilket pris det blev men för att hon fixade söket!!!
Domaren, Anki Andersson, sa i sin muntliga kritik att provet inte inleddes så bra med tanke på omskicket i vattnet men att det för övrigt inte fanns mycket att säga. Vilken härlig känsla! Och ett förstapris blev det! Den sammanfattande kritiken i protokollet lyder som följer:

"En tik som idag genomför provet på ett utmärkt sätt. Utmärkande är hennes snabba upptag och fina avlämningar. Väl förd."

Här kommer härliga bilder som jag ärligt stulit från Karolina och Gunela!

 Första vattenmarkeringen

 Närsöket

 Ut på söket

 In från söket

 Markeringen på land

 In från söket med fasanvingen över båda ögonen...

 Och så sista fågeln in från söket. Vackert!

 Team Winberg vid en regnig prisutdelning!

 En mycket söt och blöt förstapristagare!

Träning inför jaktprovet i Munktorp

Onsdagen innan stundande jaktprov i Munktorp tränade vi på vilt. Lite spännande och pirrigt inför provet då Sheridans sökarbete inte varit på topp de tidigare proven. Sommaren har varit fylld med mycket annat och väldigt lite träning. Sheridan har löpt större delen av semestern vilket inneburit avhållsamhet från simning och flyttningen från huset tog mycket kvällar. Men denna träningskväll var hon på topp. Sju vilt på söket och hon hämtade allt. Snabb ut och lika snabb in. Lite rullande med duvan men inte knäckt. Ett par linjetag och markeringar gick lika bra. Kanske inte så fel att vila från träning emellanåt??? På väg hem öppnade sig himlen och det blixtrade och åskade samtidigt. Och så hagel stora som spelkulor. Hu vad det var otäckt. Men inga bulor på bilen.
Tack bästa uppfödare för trevlig träning!


Goldenspecialen 2008 på Härjarö

Detta var min tredje gång på GS. Första året var vi bara med i utställning då Sheridan bara var en vappis. Förra året gick ju bra vilket finns att läsa om i bloggen. Båda åren har vi varit i Vårgårda och campat på Tångahed. Jag kan dock skriva under på att båda åren där har varit kanonbra. Upplägget har varit suveränt och arrangörerna har lyckats fullt ut. Något enstaka fel i poängräkningen men förståeligt då det är mycket att hålla reda på och det mesta har lösts. Men detta året var inte så lyckat.
I hällande spöregn var jag och vovve på vägarna i ottan. Samlingen på fredagen skulle vara kl 8.00 och den vill man ju inte missa i och med att vi skulle starta i nkl på WT. När vi kommer fram säger arrangörerna, med Alf Norr i spetsen, att nkl ska starta efter lunch. Skulle ha önskat att detta framkommit i PM:et som skickades ut veckan före. Vi fick också direktiv vilka stationer man skulle starta vid. Väl framme i skogen var det svårt att hitta till stationerna på grund av otydlig skyltning så det blev en hel del travande i skogen. Vid en station fanns ingen funktionär, ingen poängpärm för domaren och det fattades dummies.
Jag skulle starta vid vattnet och vågorna gick höga med vita gäss på. Jag fick ut Sheridan halvvägs då hon blev översköljd av en våg och fick panik. Sedan ville hon vända in men jag tryckte ut henne en bit igen. Hon gillade dock inte läget och kom tillbaka trots mina försök att få ut henne. Så det blev en nolla.
Efter det var hon låg och energilös. Söket gick urdåligt då hon lullade runt och nosa lite här och där men fick in 4 dummies av sex inom tiden. Vi fortsatte sedan till viltmarkeringen vilket gick kanon. Sist var det en dubbelstation med en enkelmarkering, som hon spikade, och en dirigering. Hon gick ut på linje och jag trodde att hon hade dummiesen i näsan men icke. Hon vek av bakom och försvann till skogs. Inga öron hade hon på sig till denna station så hon försvann som en avlöning till ljudet av mitt febrila visselpipande...Men felet var mitt för jag skulle naturligtvis lagt på söksignal när hon fanns vi rätt plats. Alltid lär jag mig något. Och domaren Christina Axlund suckade. Hon har ju sett vad vi kan och var förvånad. Men men...vi kommer igen nästa år!
Utställningen gick inte heller bra men bättre kritik än tidigare.
Det bäst minnet från denna helg var det trevliga sällskapet. Jag delade stuga med Jennie och Nimbus. Som dessutom kom två i WT nkl. GRATTIS! Om vi nu kan lita på resultaten. Hela poängmaskineriet var under all kritik. Hanna med Whiskey hade gjort bra ifrån sig både på utställning och WT och skulle enligt våra beräkningar placera sig men blev inte ens uppräknade. Efter protest och en hel del diskussioner, vilket inte hade behövts om arrangörerna hade haft bättre på fötter, fick hon till slut sin välförtjänta tredjeplacering. Bra jobbat! Ett önskemål till nästa GS är en tydligare beskrivning av poängsättningen och betydelsen för DP. Vilket för mig är poängen med hela GS!

Och så det övriga sällskapet inte att förglömma..."La famiglia" fylld med Kolbäckens vovvar.
GRATTIS Peder och Charlie till 7 plats i elit. Härligt! Anitha och Java gjorde kanontävling i ökl. Mackan med matte Lena, som gjort ett ordenligt uppsving efter allt strul, fick kanonpoäng och så Jörgen som gjorde premiär med Vanilla. Finfina poäng.

Sheridans poäng vill jag helst glömma men vi hade en relativt trevlig helg och hoppas att nästa års GoldenSpecial håller lika hög klass som de två före detta. Och att supén öppnas med välkomstdrink och diverse upplyftande inslag som förhöjer underhållningsvärdet.

Det finns många nya goldenägare som behöver värnas om vid ett tillfälle som GS.
Och så ett extra uttalande om mina rumskompisar som bidrog till att jag fick bryta mig in genom toalettfönstret på stugan. Jag landade galant vid fötterna på två glada hundsyskon, Sheridan och Nimbus, som överraskade och undrande funderade över hur det hela gick till. Jag är ju ändå inte purung och inte heller så smidig som kan önskas för ett cirkustrick som detta!

Väl mött på GoldenSpecialen 2009!


Inofficiellt jaktprov i Ötjärn den 17 maj 2008; 1:sta pris med HP

Denna dagen kom det snöblandat regn i sidled vid Ötjärn i Fagersta. Och hej och hå tänkte jag. Kallt och blött. Men det var tydligen vad en likörvovve behövde. Det var hennes typ av både väder och prov. Det började med ett närsök och sedan en enkel vattenmarkering. Avslutades sedan med ett sök i skogsterräng vid sjökanten men också över vattnet till en närliggande sankmarksö. Sheridan var supersnabb in med viltet, alla vilt. Fina avlämningar som vanligt. Domaren, Christina Axlund, sa att hon rös av lycka över att  få vovve jobba. Och det blev ju ett första pris OCH ett hp. Jag blev överlycklig. Fick som pris, förutom rosetten, boken "Guldkant på tillvaron" av Gunilla Wedeen. En för övrgit mycket bra bok med massor av tänk som jag gillar. Så här står det som sammanfattande kritik från provet;

"Ett mkt trevligt ekipage som arbetar i god kontakt med varandra. Använder sin näsa föredömligt. Detta ekipage vill vi ser mer av. Mycket bra förd."


Ettorna från elit, ökl och nkl. Domarna för respektive klass från vänster EvaVincini, Inger ? och Christina Axlund.


Jaktprov i Örebro den 10 maj 2008; 2:ndra pris

Kom med som reserv och spänningen var enorm. Det kändes som om det hade börjat gå troll i sökarbetet tidigare och självklart hade jag det med mig till start. Dessutom var det den veckan i maj när värmeböljan slog till. Provet inleddes med ett vattenmarkering som gick bra. Kajsa var funkis i båten :). Sedan fick vi vända om till en enkelmarkering från skogen. Nästa moment var söket vilket denna gång var lagt över en spännande terräng. Det låg på öppet fält, vid sjökant, över mur och i skogskanten. Alltså inget i skogen. Sheridan började, som vanligt, bra och fick in tre vilt. Sedan kom hon av sig vid sjökanten och visade mer intresse för Kajsa som satt kvar i båten än för att fortsätta söka. Jag fick blåsa in henne ett par gånger och skicka om henne men viltet kom in till slut. Och det var så vaaaarmt ute. Provet avslutades med ytterligare en enkelmarkering på vatten. Jag förstod att vi inte skulle få förstapris och var jättenöjd med andrapriset. Anita Norrblom var domare och sammanfattade kritiken så här;

"En härlig tik med en positiv attityd såväl till vilt som arbetsuppgifter i stort. Belastas idag ngt av att hon inte håller ihop sitt sökarbete."


Jaktprov i Vingåker den 3 maj 2008; 3:dje pris

Jennie och jag kom med som reserver till detta prov. Hon fick ett första pris med Nimbus, och det var första start, och vi var glada för det. Provet såg enkelt ut men vi startade näst sist om jag inte minns fel och Sheridan var laddad. Kanske lite för laddad. Provet inleddes med två enkelmarkeringar på vatten vilka hon fixade galant. Transportsträcka en liten bit till en enkel landmarkering vilken hon spikade. Och så var det dags för söket. Hon började bra men efter tredje viltet landade det två bräkande kanadagäss i den väldigt närbeliggande sjön vilket naturligtvis var mer intressant för min älskade vovve än en bunt döda småvilt i skogen. Men jag fick igång henne igen efter lite stöttnng. Följande sammanfattande kritik av domaren Mats Närling;

"En trevlig goldentik som gör ett mycket tilltalande arbete (när hon arbetar). Brister alltför mycket i sitt sökarbete för att nå ett högre pris."

Jaktprov i Bro 27 den april 2008; 3:dje pris

För att få med vad som hänt under året kommer jag att beskriva vad som hänt sammanfattningsvis. I Bro kammade vi hem ett tredjepris. Provet inleddes med en enkel markering vilken hon plockade hem galant. Sedan var det att vända sig bakåt och skicka ut på söket. Detta låg precis vid sjökanten och samtidigt rodde funktionären ut. Så Sheridan blev distraherad och mer intresserad av att titta vad han i båten gjorde. Dessutom  var det en bäck som skulle korsas till söket så det blev mycket att tänka på för vovve. Men hon bärgade hem allt vilt till slut och följande kommentar av domaren Jenny Hamring i protokollet;

"En mkt trevlig hund som löser dagens uppgifter i stort på ett mkt bra sätt. Mkt fina apporteringar & gör ett bra markarbete. Mattas dock betänkligt, framförallt i sökarbete, för att bli effektiv varför priset ej blir högre."


Återuppstånden

Har nu fixat om lite i min blogg vilken nu endast kommer att handla om hundlivet. Kommer att uppdatera med resultat från jaktprov, WT och träningar. Och naturligtvis från andra roligheter som hör hundlivet till! Det är nästan ett helt år sedan sist så ni är välkomna tillbaka!


RSS 2.0